Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Λουζα

Εκλεκτό αλλαντικό από χοιρινό κόντρα φιλέτο. Η Συριανή λούζα παρασκευάζετε με το κρέας να αλατίζεται για 24 ώρες, πλένεται, καρυκεύεται με κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, γαρίφαλα και κανέλα, και κατόπιν τυλίγεται σε έντερο και πιέζεται αποβραδίς ώστε να αποκτήσει το χαρακτηριστικό επίπεδο φαρδύ σχήμα του. Στη συνέχεια, πασπαλίζεται με πιπέρι και κρεμιέται για να ξεραθεί στον αέρα για 2 μήνες περίπου.

 

 Κάππαρη

Η Κάπαρη ανήκει στην οικογένεια των Καπαριδών (Capparaceae) και είναι πολύ γνωστή. Είναι τρυφερός, πολυετής θάμνος, που μπορεί να φτάσει το 1μ. ύψος και το 1,5μ. πλάτος. Οι ρίζες της δεν προχωρούν βαθιά στο έδαφος, διακλαδίζονται όμως πολύ.Φυτρώνει σε πετρώδη, παραθαλάσσια ακαλλιέργητα μέρη και σε βράχους που συγκρατούν υγρασία.Στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, η κάπαρη κάνει την εμφάνισή της σε όλα τα ελληνικά νησιά, αλλά συναντάται κατά κύριο λόγο στα διάσπαρτα, ξερά νησιά των Κυκλάδων.Η κάπαρη αποτελεί μία από τις γαστριμαργικές απολαύσεις της Μεσογείου, που συναντάται από την Τουρκία μέχρι την Ισπανία και καταναλώνεται με μεγάλη ευχαρίστηση σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο. Η κάπαρη συλλέγεται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής της. Το πλέον αγαπητό τμήμα του φυτού είναι τα μπουμπούκια, τα οποία πρέπει να συλλεχθούν πριν αρχίσουν να ανοίγουν. Η εργασία που απαιτείται είναι κοπιαστική, αφού η συγκομιδή πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας την εποχή της ανθοφορίας, γιατί τα μπουμπούκια ανθίζουν γρήγορα.

 

 Παστελαριές

Στη Σύρο φτιάχνουν αποξηραμένα σύκα με καρύδι για να τα έχουν όλον το χρόνο. Είναι μια φυσική «μπάρα» ενέργειας με απερίγραπτη νοστιμιά! Παραδοσιακά τα σύκα μαζεύονταν από κάτω όταν είχαν ωριμάσει και είχαν πέσει μόνα τους από το δέντρο. Τα σύκα πλένονταν καλά     και ανοίγονταν στη μέση για να τοποθετηθούν έπειτα σε ταψιά σκεπασμένα με τούλι για να εμποδιστούν τα έντομα  και έμεναν στον ήλιο για 2 εβδομάδες. Έπειτα γεμίζονται με σουσάμι και ψήνονται στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτα περίπου. Τέλος τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα που σφραγίζουν καλά για να συντηρηθούν όλο το χειμώνα.

Go to top