Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν ήταν τυχαία επιλογή για να στήσουμε το οινοποιείο μας. Τόπος με βαθιά κουλτούρα, παντρεύει το λαϊκό στοιχείο με την αρχοντιά, την αστική αισθητική με τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα, τη καθολική με την ορθόδοξη θρησκεία. Γοητευμένοι από τις αντιθέσεις δημιουργήσαμε λοιπόν εδώ το «Οινοποιείο Σύρου», ένα μικρό οινοποιείο, που βρίσκεται στη περιοχή Λαγκάδα στα Τάλαντα, στο δρόμο που οδηγεί προς Γαλησσά και Ντελαγκράτσια. Η ίδρυσή του, το 2011, από τον οινολόγο, Νίκο Χατζάκη, συνοδεύτηκε από την κυκλοφορία της πρώτης ετικέτας του, ένα λευκό ξηρό κρασί με την επωνυμία «Φάμπρικα». Δυο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε ακόμη ένα λευκό ξηρό κρασί το «Σαν τα Μάραθα».

Με στόχο να παράγουμε κρασιά ταιριαστά στο περιβάλλον τους, που να αρμόζουν στις μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες του Αιγαίου αλλά και να συνθέτουν αρμονικά γαστρονομικά παντρέματα με τη τοπική κουζίνα, βασιστήκαμε στην οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών. Αφενός ένα χαρμάνι της Μονεμβασιάς με την Λευκή Κουντούρα συμπράτουν για την υλοποίηση της Φάμπρικας κι αφετέρου η περίφημη ποικιλία Ασύρτικο ανέλαβε να μονοπωλήσει ποικιλιακά το «Σαν τα Μάραθα».

«Σαν τα Μάραθα»


Ασύρτικο, ΠΓΕ Κυκλάδες, 13%vol.

Η δεύτερη, χρονολογικά, ετικέτα του Οινοποιείου Σύρου, είναι ένα κρασί μονοποικιλιακό, ένα περιορισμένης παραγωγής Ασύρτικο. Το όνομα του το εμπνευστήκαμε από τις μοσχοβολιστές μαραθιές, που, αυτοφυείς στο νησί, ξεφυτρώνουν σχεδόν παντού, από τα βουνά και τα λαγκάδια της Σύρου, ως τις ακροθαλασσιές.

Έτσι λοιπόν, εκμεταλλευόμενοι τις σπάνιες ιδιαιτερότητες του κυκλαδίτικου αμπελώνα, παράγουμε ένα γεροδεμένο κρασί φαγητού, με αχνό κίτρινο, σχεδόν λευκό χρώμα και μύτη λεμονάτη. Η πολυδύναμη ποικιλία Ασύρτικο συνθέτει κρασιά με σοβαρότητα και νεύρο, και στην δική μας εκδοχή αναδύει γήινες αρωματικές αποχρώσεις, νότες εσπεριδοειδών με υποψία από πορτοκαλανθούς, που συνεχίζονται και στο στόμα. Φρεσκάδα, πλούτος, οξύτητα που του δίνει νεύρο, αλλά και μεταλλικότητα είναι τα χαρακτηριστικά του και μαζί μια καλής διάρκειας, τραγανή επίγευση που δημιουργεί μνήμες από αχλάδι και λεμόνι. Τούτο το κρασί θέλει δίπλα του πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, λεμονάτες γεύσεις, χορτόπιτες και τυρόπιτες, λευκά αρμυρά τυριά, ριζότο και πιάτα με πουλερικά.

 

«Φάμπρικα»

 

Μονεμβασιά και Κουντούρα, ΠΓΕ Κυκλάδες, 13%vol.

Η «Φάμπρικα» είναι ένα χαρμάνι λευκών, νησιώτικων ποικιλιών. Ένα κρασί δροσερό, εξαίσια φρουτώδες, με τα ζουμερά ροδάκινα, τα αχλάδια και τους ανανάδες να σπαρταράνε στη μύτη. Είναι κρασί ελαφρύ και φρέσκο, με μέτριο όγκο στο στόμα, και με επίγευση γεμάτη φρούτο. Ετούτο το κρασί θα το ταιριάξουμε με αρμυρές γεύσεις, με μεζεδάκια, με πίτες, με λευκά τυριά, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά, αλλά και λευκά κρεατικά. Είναι, εντούτοις, κι ένα ιδανικό απεριτίφ. 

Go to top